Interviu – Dl. Prusu Dan – Loc 1 Jud. Mare Fond Ct, Loc 3. Nat. Mare Fond FCPR 2016

Fond-Maraton.ro: Astăzi avem onoarea să il avem alaturi de noi pe marele campion al Romaniei Dan Prusu, un pasionat și multiplu campion național al etapelor lungi. Pentru început, vă rog să îmi spuneți ce vârstă aveți și de când v-ați apucat de porumbei?

Dan Prusu: Ma numesc Prusu Dan, locuiesc in Constanta. Pasiunea mea este sportul columbofil, cresc porumbei de la varsta de 7 ani si zbor porumbei din anul 1965. Mostenesc aceasta pasiune de la fratele si unchiul meu. Porumbeii au rolul de a ma deconecta de stresul si rutina vietii cotidiene, cand urc in voliera uit de toate.

prusu dan

Fond-Maraton.ro: Ne puteți da câteva detalii despre crescătoria dumneavoastră, din câte compartimente este alcătuită și care este poziționarea ei ?

Dan Prusu: Crescatoria este situata le etaj, pozitionata S-E, beneficiaza de soare, lumina si are o buna ventilatie. Detin 3 compartimente, matca, zburator si pui.

Fond-Maraton.Ro: Aveți culori preferate la porumbei, dar la ochii acestora?

Dan Prusu: Nu am o culoare care sa imi placa cu adevarat, cat si despre ochi va pot spune acelasi lucru.

Fond-Maraton.Ro: Ce categorii de zbor preferați?

Dan Prusu: Zbor toate categoriile dar prefer etapele de fond si maraton.

Fond-Maraton.ro: Ce metodă de zbor folosiți, natural sau văduvie ?

Dan Prusu: Metoda folosita de mine este “naturalul”.

Fond-Maraton.Ro: Ce linii de porumbei cultivati ?

Dan Prusu: La baza crescatoriei mele se afla porumbei de la unul din cei mai vestiti columbicultori si concurenti ai Romaniei, Vasile Stanuca caruia ii aduc omagii ca a plecat dintre noi mult mai devreme, enorm de multi iubitori ai acestui sport ii datoreaza o mare parte din succesul lor. De asemenea am introdus porumbei de la Costea Octavian din Bihor, Andrei Marius din Targoviste, Moise Ion zis Mutu din Constanta, Preda Gheorghe, Butucanu Stefan.

DSC_0688

Gabriel Radu – Dan Prusu – Andrei Demit

Fond-Maraton.Ro: În obtinerea unor performanțe columbofile de vârf, ce considerați că are mai mare importanță? Valoarea în sine a unui porumbel sau pregătirea pe care i-o asigură crescătorul?

Dan Prusu: Daca la concursurile de viteza-demifond rolul principal il are conditionarea si antrenamentul, la zborurile de fond si maraton il are valoarea materialului genetic, conditionarea intervenind in masura asigurarii unei sanatati perfecte ale porumbelului. Personal consider ca forma porumbelului este mai importanta decat calitatea porumbelului.

Deci sa concurezi este cea mai buna metoda in depistarea lor daca sunt buni sau nu.

Fond-Maraton: Acordati o importanta deosebita hranirii porumbeilor ?

Dan Prusu: Va pot spune ca folosesc hrana cumparata din piata de buna calitate iar amestecul il fac eu din urmatoarele sortimente: porumb, grau, floarea soarelui, mazare, sorg, orz, orzoaica, mei rapita, in si orez.

Fond-Maraton.Ro: Va rog sa ne prezentati modul dumneavoastra de a pregatii porumbeii pentru etapele de concurs.

Dan Prusu: Modul in care imi zbor porumbeii este naturalul asa cum am mentionat si mai sus, imperechez porumbeii pe 25-30 martie a fiecarui an.

Femelele sunt jucate pe oua de cateva zile sau pui pana la 10-12 zile, uneori mai fac mici trucuri luandule ouale sau punandu-le pui sub ele inaintea imbarcarii.

Masculii sunt jucati aproximativ asemanator.

Fond-Maraton.Ro: In timpul sezonului competitional lasati zburatorii sa cresca pui ? 

Dan Prusu: In timpul sezonului ii las sa creasca un pui pana la 10-12 zile.

Fond-Maraton.Ro: Ne puteți spune care este modul dumneavoastră de a pregăti porumbeii pentru etapele ce vă interesează? Cât și modul de a-i recupera după întoarcerea de la concurs ?

Dan Prusu: Eu personal sunt adeptul metodei naturiste si nu folosesc medicamente decat atunci cand observ ca exista un porumbel slabit care prezinta excremente moi sau consuma multa apa. Atunci izolez porumbelul respectiv si il tratez pe el, nu tot efectivul.

La noi din pacate lipsesc laboratoare specializate de analize, aceasta este o problema foarte grea si care da batai de cap foarte multor crescatori si  face diferenta comparativ cu crescatorii din Vestul Europei.

Multi columbofili trateaza dupa cum se pricep, dau fel de fel de medicamente porumbeilor iar la concursuri acesti porumbei nu fac fata, ficatul fiindule supra solicitat, le face ficatul cat sarmaua.

Eu prefer sa dau la porumbeii mei, alimente “miraculoase” ca: germani de grau, drojdie de bere, polen, iaur si patrunjel.

Aceste alimente apara sanatatea, conserva tineretea si dau putere la batranete. De aceea porumbeii mei zboara cu rezultate de top si la varsta de 7-8 ani.

Fond-Maraton.Ro: Ce suplimente nutritive folositi ?

Dan Prusu: Ca suplimente nutritive folosesc: Vitamineral, grit, miere, propolis, electroliti si ceaiuri.

Fond-Maraton.Ro: Privind la rezultatele dumneavoastra, am observat ca sunteti campion atat cu masculii cat si cu femelele, ce sex credeti ca este mai bun pentru competitie ?

Prusu Dan: Am observat ca la maraton daca faci mici trucuri cu femelele, acestea vin mai bine decat masculii. In mod special imi plac porumbeii care vin pe canicula, vreme rea, furtuni, ploaie nimic nu ii poate oprii, acestia sunt adevaratii fondisti si maratonistim din acestia trebuie reprodus.

Fond-Maraton.Ro: Cand achizitionati un porumbel, ce urmariti sa aibe un pedigree bun, sa provina dintr-o famili de porumbei zburatori cu performante de top ori sa va placa la “mana” ? 

Dan Prusu: Pe mine ma intereseaza porumbelul sa fie cat mai echilibrat, sa aibe spate bun si penaj de calitate. Penaj fin si moale, arata o circulatie buna a sangelui si mai urmaresc calitatea ultimelor 4 remige. Reproducatorii buni trebuie cautati printre porumbei frumosi, si bine constituiti fizic. Mai putin ma intereseaza pedigree-ul.

Fond-Maraton.Ro: Va rog sa ne prezentati cateva dintre cele mai bune rezutlate ale dumneavoastra.

Dan Prusu: In decursul anilor am fost prezent la expozitiile nationale, atat in clasamentul porumbeilor cat si in cel al crescatorilor. Am fost campionul tarii la categoria standard cu porumbei zburati la fond si am participat la 7 olimpiade.

Prima olimpiada, Blackpol loc 9 – 1977

Amsterdam – loc 11 – 1979

Katovice – 1981

Nitra – 1983

In anul 1996 am fost vice campion olimpic la fond si in 1997 am participat cu femela 9101-93 la olimpiada Basel din Elvetia.

In 2007 am participat la olimpiada Ostende din Belgia, 2011 la olimpiada Poznan din Polonia.

In urma acestor rezultate, am obtinut titlul de maestru emerit al sportului columbofil in anul 1985.

Cu femela 175434-2010 in anul 2016 am obtinut loc 1 Jud. Mare Fond, loc 1 Zonal Mare Fond si loc 3 National Mare Fond.

16395939_594656404068374_999140802_n

 

16358847_594656400735041_472693744_n

Fond-Maraton.Ro: Cum procedați cu porumbeii Yarlingi ? Ce etape îi jucați ?

Dan Prusu: Porumbeii tineri ii zbor numai in tara, pana la 380 km.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteți spune despre zborurile cu puii? Ce atenție le acordați ?

Dan Prusu: Puii nu ii angajez in concursuri din cauza bolilor in schimb ma duc eu cu ei pana la 100 km si fac lansare individuala.

Fond-Maraton.Ro: Sportul columbofil v-a adus nenumărate momente frumoase ? Au fost și situații neplăcute ?

Dan Prusu: Am avut incredere in oameni dar am constatat ca nu s-a meritat, astfel de lucruri dor.

Fond-Maraton.Ro: Ce părere aveți despre folosirea medicamentelor în perioada de zbor ?

Dan Prusu: La 2-3 saptamani tratez cate o zi sau doua de tricomonoza sau  caile respiratorii.

Fond-Maraton.Ro: Ce importanță acordați tratamentelor preventive ? Ne puteți prezenta schema dumneavoastră ?

Dan Prusu: Fac tratamentele clasice, viermi intestinali, tricomonoza, coccidioza, salmoneloza si caile respiratorii inainte de sezonul competitional.

Fond-Maraton.Ro: De câte ori pe zi vă antrenați porumbeii în jurul casei? Îi duceți cu mașina personală la antrenament între etapele din concurs ?

Dan Prusu: Ii antrenez dimineata si seara 30-40 de minute si cu masina personala intre concursuri mai fac 1-2 antrenamente de la 40-50 km.

Fond-Maraton.Ro: Cum vă hrăniți porumbeii înainte de o etapă de maraton ?

Dan Prusu: Inainte de maraton cu 3 zile le ofer sursa de grasimi adaugand in mancare porumb, floarea soarelui, alune chiar uneori un pumn de rapita.

Fond-Maraton.Ro: Folosiți o anume metodă de extramotivare înainte de o etapă importantă ?

Dan Prusu: Nu folosesc.

Fond-Maraton.Ro: Apelați des la consangvinizare?

Dan Prusu: Nu apelez la consangvinizare deoarece in decursul timpului am remarcat ca incrucisarile ofera rezultate de top.

Fond-Maraton.Ro: Tinand cont ca zburati de peste 50 de ani, cum vi se pare columbofilia actuala fata de cea din trecut ?

Dan Prusu: S-a dezvoltat foarte mult columbofilia, s-au importat foarte multi porumbei de mare valoare, exista medicamente pentru toate bolile si pentru toate buzunarele. Concurenta este din ce in ce mai apriga, doar cei mai buni castiga, cei care fac cele mai putine greseli.

Fond-Maraton.Ro: Ce parere aveti despre faptul ca in Romania exista 3 federatii ?

Dan Prusu: Nu este bine deoarece suntem impartiti in 3 federatii, avem de suferit toti, nu reusim sa facem etape cu numar mare de porumbei  la concursurile nationale in primul rand cat si cele pe cluburi.

Fond-Maraton.Ro: Unui tânăr columbofil ce acum pășește în acest sport ce sfaturi i-ați oferi ?

Dan Prusu: Nu platiti bani multi pentru porumbei, nu tineti porumbei multi, luati porumbei adevarati de la columbofili adevarati. Achizitionati porumbei de la crescatori care nu fac afaceri cu porumbei, pasarile acestora sunt mai ieftine si mai bune.

Fond-Maraton.Ro: În încheiere, doresc să vă întreb dacă, pentru doritori, oferiți pui spre vânzare? Dacă da, lăsați o modalitate de contact .

Dan Prusu: Da, vand porumbei celor interesati. Ma pot contacta la numarul de telefon: 0721.024.840 sau prin intermediul site-ului dumneavoastra.

Fond-Maraton.Ro: Tin sa va multumesc pentru acest interviu si va doresc un an plin de impliniri si succes pe toate planurile.

Dan Prusu: Inchei acest interviu, urandu-le tuturor columbofililor din tara mult succes in activitatea columbofila. Ca o gluma in incheiere sa nu uitam ca prin zboruri realizam ceva: ” Pana vantului, carnea uliului si gainatul al crescatorului ! “.

DSC_0691

Andrei Demit, Dan Prusu, Valentin Dumitrascu, Gabriel Radu

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Citește articolul precedent:
Interviu – Nita Ionel maestrul etapelor de Fond si Maraton – Multiplu Campion National UCPR

Interviu cu Niță Ionel, Clubul ,,Finta” Dâmbovița Fond-Maraton.ro: Astăzi avem onoarea să vi-l prezentam pe domnul Niță Ionel, un pasionat...

Închide