Interviu Dl. Manea Florin – Loc 1 nat. Donetsk 2013

 

Fond-Maraton.ro:Astazi avem deosebita placere sa vi-l prezentam pe domnul Manea Florian din cadru UCPR un zburator foarte bun de maraton. Pentru inceput va rog sa imi spuneti ce varsta aveti si de cand v-ati apucat de porumbei?

Manea Florin: Am 37 de ani si fiica mea 6 ,locuiesc in orasul Gaesti ,jud Dambovita. Cresc porumbei din anul 1996, concurand pana in 2000 pe ruta S, Turcia, activand la clubul Gaesti “Tayar Basaran ” obtinand rezultate frumoase.

2000-2007 am facut o pauza cu sportul columbofil si porumbeii, deoarece am fost in strainatate pentru a muncii. In anul 2007 intors acasa pun bazele crescatoriei mele impreuna cu Radoi Cristi ca tandem cu pasari aduse din Italia de la 3 crescatori: Paserini Guerino,B.R.B si Eros Carbonii.
Domnul Manea alaturi de fetita dansului
Fond-Maraton.ro: Ne putati da cateva detalii despre crescatoria dumneavoastra, din cate compartimente este alcatuit si pozitionarea ei ?
Manea Florin: Este pozitionata spre S-Vest si este formata din 5 compartimente, 2 din ele pentru matca uavand 14 mp ,1 compartiment pentru pui, un compartiment pentru  masculi si unul pentru femele.
Fond-Maraton.ro: Ce metoda de zbori folositi natural sau vaduvie ?
Manea Florin: Am concurat la metoda vaduvie si in continuare voi face la fel deoarece este cea mai buna metoda considerata de mine, de exemplu, se recupereaza foarte repede si se antreneaza foarte bine.
Fond- Maraton.Ro: Tinand cond ca zburati porumbeii la vaduvie, reproduceti din ei inainte de ai vaduvii sau ii vaduviti pe oua ?
Manea Florin: Ii las sa cresca un rand de pui si dupa ce depun al doilea rand de oua ii vaduvesc.
Fond-Maraton.Ro: Pe ce data va imperecheati porumbeii ? Atat matca cat si zburatorii ?
Manea Florin: Imperechez absolut toate pasarile in data de 10-15 martie, cand ne permite timpul.
Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre compartimentul reproducatorilor ? Cate perechi detineti la matca si din ce linii provin acestia ?

Manea Florin: La matca detin 7 cupluri fiind frati, Fii si fice din campionii mei.

Pentru anul 2017 m-am extins cu inca 3 cupluri pentru a scoate un numar mai marisor de pui , deoarece lumea intreaba “ce ai facut ,ce rezultate ai ?”. Rezultatele apar intotdeauna din pasari cu sange nobil cu familie deosebita, pana la 3-4 generatii in spate. Atata timp cat concurezi cu 10-20 pui si la varsta de 1 an sau 2 ani , sa deti pasari in expozitia UCPR este foarte multumitor pentru mine.
Sunt crescatori care incep sezonul cu 80-120 de pasari an de an si nu intotdeauna te pot invinge. Sa revenim la intrebare, liniile sunt Over Water si Jansen.
Loc  1 Donetsk  & Loc  1 Donetsk
Fond-Maraton.Ro: In obtinerea unor performante columbofile de varf, ce considerati ca are mai mare importanta: valoarea in sine a unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?
Manea Florin: Foarte buna aceasta intrebare . Eu consider ca  pe locul 1 este pasarea si locul 2 se afla crescatorul.
Fond-Maraton.Ro: Cu cati porumbei porniti la inceputul sezonului competitional ?
Manea Florin: In anii trecuti fisa de start a fost de 7 porumbei, anul 2017 este de 24, la care toti vor concura la etapa derby Donetsk indiferent de varsta.
Fond-Maraton.Ro: Despre pregatirea porumbeilir dumneavoastra ce ne puteti spune ? De cate ori ii antrenati pe zi in jurul crescatoriei si cat timp ?
Manea Florin: Porumbeii mei nu au un timp anume cat ar trebuii sa zboare deasupra crescatoriei , binenteles noi trebuie sa urmarim de ce nu pot zbura mai mult, care sunt cauzele. De preferat este ca porumbeii sa se inalte si sa plece din jurul crescatoriei cat mai mult timp posibil. Sunt adeptul antrenamentelor cu masina.
Fond-Maraton.Ro: Porumbeii tineri pana la ce distanta ii jucati ? Cum ii selectati pentru a ramane si pe viitor in compartimentul zburatorilor maturi ?
Manea Florin:  Selectarea se face singura. Intradevar selectarea este mai dura la mine, toti concureaza cum v-am spus la etapa derby Donetsk la varsta de 1 an. Obligatoriu din 3 etape peste 800km ,trebui sa claseze 2 ,iar aceeia care nu au clasat, ii pastrez  sa faca varsta de 2 ani unde pot face surprize placute , ei fiind putini in numar de maxim 2-3 pasari. Mentionez ca zona mea concureaza la ceas decat de la 600 km- plus…niciodata nu am facut selectie la mana si nimeni nu poate face asta decat “cosul”. Un porumbel tanar care a intarziat la o etapa de 900-1000 km nu il poti elimina pentru  ca in al 2 an de viata , reprodus din familii de maraton iti poate aduce succes!
Fond-Maraton.Ro: Inainte de imbarcare partenerii se pot vedea ? Puteti sa ne descrieti stilul de joc al vaduviei care il practicati ?

Manea Florin: Nu este o regula aici pentru mine, crescatorul intervine pentru pasarile lui de exemplu:

Trebuie sa simtim pasarile daca s-au plictisit , atunci aratam partenerul ,intervenim cu niste produse ,pentru a tine forma porumbeilor cat mai mult.
Fond-Maraton.Ro: Dumneavoastra sunteti un campion la categoriile fond si maraton, puteti sa ne prezentati campionii dumneavoastra, atat ca rezultate cat si provenienta lor ?

Manea Florin:  Va pot prezenta cateva rezultate :

1 etapa derby Donetsk pe lansare
1 Mare Fond Yarling
1 As Maraton M+Y
5 Expo National Maraton Y
6 Expo Mare Fond Y
7 Expo Mare Fond Y
9 palmares Mare Fond    etc….
Absolut toti mentionati si cei care nu au fost sunt rude, fac parte din aceeasi familie.
Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre zborurile cu puii ? Ce atentie le acordati ?
Manea Florin: Sa ai tinem sanatosi si o selectie foarte dura prin zboruri binenteles .Vacinati de 2 ori de paramixoviroza si o data de Adeno Coli.
Fond-Maraton.Ro: Ce porumbei au jucat cel mai important rol in formarea liniei dumneavoastra ?

Manea Florin: Din 2008 pana in prezent sunt aceeasi porumbei pe care ii lucrez intre ei cu mici exceptii. Am mai introdus cativa porumbei dar ei fiind fii de campioni.

Am avut cuplu in 2016 Loc 1 Donetsk pe lansare cu loc 1 Donetsk zona 2 si Campioana la As Maraton a bunului meu prieten Dr. Draghici Alex.

Am mau achitionat uramatorii :
Fiu loc 1 Krasnodon de la Andrei Marius, 2 femele de la prietenul meu Duica Iulian, o femela de la Stoica Vasile, 2 masculi de la tandemul Radoi + Balbonii.
Prima realizare a mea a fost in 2010 cand am iesit loc 1 la AS Maraton cu 2 etape de Byalistok 948 km, singurul an cu 2 etape de Byalistok in UCPR.
Byalistok ul era ceva foarte greue, genul “abator” pentru multi crescatori , puteau angaja 30 de bucati si era posibil sa vezi 1, 2 pasari in 10 zile. Cine a concurat stie foarte bine ! Asa erau etapele pe Polonia pentru zona noastra sub munti.
Dar in 2010 am bagat 5 porumbei in expo cu acele etape.
A 2 a realizare a fost in 2013 cu etapa Derby Donetsk, Loc 1 pe lansare 1014 km ,8146 de porumbei si 1704 crescatori cu masculul Adolf 2178523-11 si loc 1 mare fond Y cu Albacher .
Porumbeii la baza au : Over water ,Jansen si Marijke Vik, iar acum pot spune ca am un zburator cat si reproducator pe Adolf , care mi-a confirmat din primul an cand l-am introdus la matca.
 Lotul meu pentru 2017 este de 24 de bucata din care sunt 4 fii si 20 nepoti din el, 12 la 2 ani si 12 la 1 an.
Loc 1 AS Maraton – Cesare
Fond-Maraton.Ro: Zborurile de fond si maraton necesita o hrana speciala ? Ce fel de hrana folositi dumneavoastra ?
Manea Florin: Hrana buna pentru ca detin un lot mic si ma pot descurca, nu conteaza firma poate fi Matador,Versele Laga sau Bayers.
Fond-Maraton.Ro: Ce parere aveti despre folosirea medicamentelor in perioada de zbor ?
Manea Florin: Obligatoriu folosesc medicamentele la fiecare etapa.
Fond-Maraton.Ro: Ne puteti spune de modul dumneavoastra de a pregatii porumbeii pentru etapele ce va intereseaz? Cat si despre modul de ai recupera dupa intoarcerea de la concurs ?

Manea Florin: Etapa de etapa cand incep cursele de fond maraton, folosesc produsele naturale de la Belga vet! Tot ce se poate !

Iar de la alta firma folosesc antibioticele care sunt necesare dupa parerea mea.
Merg pe 2 ,3 produse ce contin 5 -6 antibiotice impreuna si pt tratarea tricomonozei si a mucusului !
Fond-Maraton.Ro: Ce importanta acordati tratamentelor preventive ? Nu puteti prezenta schema dumneavoastra ?
Manea Florin: Simplu, tratarea viermilor intestinali cu picatura de la Tolisan, Salmonela fac tratament 14 zile + probiotic, 7 zile administrez pentru regenerarea ficatului, vaccin, apoi cand sunt pe prima pereche de oua le dau de caile respiratorii 5 zile.
Fond-Maraton.Ro: De cate ori pe zi va antrenati porumbeii in jurul casei ? Ii duceti cu masina personala la antrenament intre etapele din concurs ?
Manea Florin: Dupa cum am mai spus, pentru mine pasarile trebuie sa zboare in forta sa plece de acasa , cu cat zboara mai mult cu atat mai bine. Ii antrenez si cu masina.
Fond-Maraton.Ro: Cum va hraniti porumbeii inainte de o etapa de maraton ?
Manea Florin: Ii hranesc la fel etapa de etapa, din ambundenta sa isi aleaga ce vor ei si apa curata.
Fond-Maraton.Ro: Care este cea mai inspirata miscare facuta in cariera columbofila ?
Manea Florin: Cea mai inspirata miscare facuta in cariera mea columbofila este ca am introdus la matca cei mai buni zburatori ai mei in numar de 3 ,care puteau concura in continuare obtinand palmares frumos peste alti campioni care sunt in prezent dar am facut pasul acesta deoarece au confirmat si ca reproducatori la alti columbofili  din zona mea : Lutu Ionut ,Grosu Bogdan ,Nando , Fratii Voinea ,Tatomir George,Stan “portocala”Nete Cornel etc…
Fond-Maraton.Ro: Folositi o anume metoda de extra motivare inainte de o etapa importanta ?
Manea Florin: Folosesc  dar inainte de asta trebui ca fiecare crescator sa isi cunoasca porumbeii ,nu toti se presteaza la celasi sistem.
Fond-Maraton.Ro: In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?
Manea Florin: Prefer un porumbel cu o familie buna chiar daca este in top 10 ,nu neaparat de loc 1 . Ma intereseaza cu cine a concurat, pe cine a batut, gruparea lui, din ce numar de porumbei si numeric de crescatori. Obligatoriu sa fie un frate, sora fiu, fiica, binenteles si cine este crescatorul : nu poti cumpara orice ” maidanez”.
Fond-Maraton.Ro: Apelati des la consagvinizare?
Manea Florin: Da ! Asa vreau sa imi creez porumbeii facandu-i intre ei si am avut rezultate bune la numarul mic pe care il cresc eu. Atat la mine cat si la ceilalti columbofili metionati de mine.
Fond-Maraton.Ro:Pentru un tanar columbofil ce acum paseste in acest spor ce sfaturi i-ati oferi ? 
Manea Florin: Pentru tinerii columbofili i asi sfatuii urmatoarele:

-Achizitii din pasari de valoare, dar nu mai mult de 2-3 familii
-De la un crescator care detine cati mai putini porumbei si are rezultate bune
-Sa faca prietenie cu crescatorul, sa al cunoasca bine pe el cat si pasarile lui.
-Sa citeasca cat mai mult despre porumbei
-Sa stie sa citeasca un clasament sa vada lipsurile si plusurile.
-Sa creada in el ,altfel sa nu se mai apuce de acest sport pentru ca nu este obligatoriu si sa nu  vina cu scuze ,cum ar fii : nu am timp etc…
Fond-Maraton.Ro:Tin sa va multumesc pentru acest interviu si va doresc un an plin de impliniri si succes pe toate planurile.
Manea Florin: Va multumesc ,numai bine !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Citește articolul precedent:
Porumbel romanesc in TOP 10 la Columbodromul Arona Tenerife-concurs cu premiu o masina

In aceasta zi s-a desfasurat primul concurs al columbodromului Derby Arona ce a avut ca premiu o masina. Porumbelul castigator este "Tina"...

Închide