Interviu – Dl. Malinche Iulian – Loc 1 Nat. Maraton Tineret 2016 FNCPR

Fond-Maraton.ro:Astazi avem deosebita placere sa vi-l prezentam pe domnul Malinche Iulian din cadru FCPR un zburator foarte bun de maraton. Pentru inceput va rog sa imi spuneti ce varsta aveti si de cand v-ati apucat de porumbei?

Malinche Iulian: Numele meu este Malinche Iulian am 31 de ani, sunt căsătorit și am un copil. Din anul 2010 am început să concurez cu porumbeii.

Fond-Maraton.ro: Ne putati da cateva detalii despre crescatoria dumneavoastra, din cate compartimente este alcatuit si pozitionarea ei ?

Malinche Iulian: Crescătoria mea este alcătuită din 9 compartimente ,7 pentru lotul de zbor ,1 pentru femelele văduve și 1 pentru pui. Porumbeii de la matcă îi țin în boxe individuale pe perioada reproducerii. Crescătoria este poziționată cu fața către S.

Boxe individuale de reproductie

Fond-Maraton.Ro:Aveti culori preferate la porumbei,dar la ochii acestora?

Malinche Iulian: Nu am o culoare preferată a porumbeiilor și nici a ochilor lor.

Fond-Maraton.ro: Ce metoda de zbori folositi natural sau vaduvie ?

Malinche Iulian: Folosesc amândouă metode atât vaduvia cât și natural.

Fond- Maraton.Ro: Tinand cond ca zburati porumbeii la vaduvie, reproduceti din ei inainte de ai vaduvii sau ii vaduviti pe oua ?

Malinche Iulian: În fiecare an înainte de primul concurs de fond cresc un pui , apoi sunt văduviți.

Fond-Maraton.Ro: Pe ce data va imperecheati porumbeii ? Atat matca cat si zburatorii ?

Malinche Iulian:  Zburătorii îi împerechez în funcție de primul concurs de fond , matca o împerechez în funcție de vreme , dacă în februarie este bine afară îi împerechez iar dacă este frig îi împerechez pe 15 martie.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre compartimentul reproducatorilor ? Cate perechi detineti la matca si din ce linii provin acestia ?

Malinche Iulian: Pe perioada reproducerii porumbeii de matcă sunt ținuți în boxe individuale , la matcă am în jur de 150 de porumbei , în fiecare an scot din 20-25 de perechi.

Baza crescatoriei mele este constituită din porumbei cu origini bune. Porumbei proveniti de la mari crescatori din europa : Batengurg_v.d.Merwe , Jan Kastelijn , P. Veenstra , H.Beverdam , Freialdenhofen & Sohne , Lothar Lessmeister , Kipp & Sohne , Delrue –Vanbruaene , Desmet-Matthijs , Georges Carteus , Meirlaen Etienne , Erick Limbourg , Gaby Vandenabele , Robert Venus , Emiel Denys , Van de Walle ,Ilijan van der Zhek , J.v.Alphen , Machiel Buijk .

Din Romania dețin porumbei de la : Stanescu & Dobre , Habaci Calin , Lazar Paraschiv si Preda Gheorghe.

Fond-Maraton.Ro: In obtinerea unor performante columbofile de varf, ce considerati ca are mai mare importanta: valoarea in sine a unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

Malinche Iulian: Consider că atât valoarea porumbelului cât și pregatirea contribuie la obținerea unor rezultate bune.

Fond-Maraton.Ro: Cu cati porumbei porniti la inceputul sezonului competitional ?

Malinche Iulian: La începutul sezonului pornesc cu 170-190 de porumbei.

Fond-Maraton.Ro: Despre pregatirea porumbeilir dumneavoastra ce ne puteti spune ? De cate ori ii antrenati pe zi in jurul crescatoriei si cat timp ?

Malinche Iulian: Porumbeii îi antrenez în fiecare dimineață, câte o ora femelele iar seara o ora masculi.

Fond-Maraton.Ro: Porumbeii tineri pana la ce distanta ii jucati ? Cum ii selectati pentru a ramane si pe viitor in compartimentul zburatorilor maturi ?

Malinche Iulian:  Porumbeii tineri din prima și a doua serie zboară la maraton iar a treia serie la fond , porumbeii care rămân zboară în urmatorul an la maraton.

Fond-Maraton.Ro: Inainte de imbarcare partenerii se pot vedea ? Puteti sa ne descrieti stilul de joc al vaduviei care il practicati ?

Malinche Iulian: Înainte de îmbarcare partenerii nu se văd niciodată , la sosire partenerii se văd de fiecare dată și stau împreuna în funcție de dificultatea concursului.

Fond-Maraton.Ro: Tinand cont ca de la a doua etapa de maraton zburati porumbeii la “natural”, pe ce pozitii ii trimiteti la primul maraton cat si la al doilea ?

Malinche Iulian: La a doua etapă de maraton îi trimit pe ouă de 10-11 zile , iar la ultimul maraton îi trimit pe unii pe pui mici iar alți pe oua.

Fond-Maraton.Ro: Dumneavoastra sunteti campionul Romaniei in anul 2016 la categoria maraton tineret, puteti sa ne prezentati campionii dumneavoastra, atat ca rezultate cat si provenienta lor ?

Malinche Iulian:  Femela Campioană ( Maraton Tineret 2016 )

Tatal femelei este fiu din superfemela „307” cu “942” ambii parinți fiind zburători foarte buni , iar mama este o argintie luată la o licitație de pe columbofil.net de la Habaci Călin.

Porumbelul care mi-a adus cele mai multe satisfacții este femela 0071307-2012 (307) care înca de la primul an de zbor ,deși a zburat în puncte cardinale diferite la maraton a reușit :

loc 11 nat AS Maraton Tineret 2013 , în următorul an a obținut :

loc 7 nat AS Maraton Palmares 2013-2014

loc 8 nat Maraton Palmares 2013-2014

loc 9 nat Maraton Extrem 2014

loc 55 nat AS Fond 2014

iar în al treilea an de zbor a obținut :

loc 3 nat AS Maraton Palmares 3 ani 2013-2015

loc 6 nat Maraton Palmares 3 ani 2013-2015

loc 8 nat Maraton Extrem Palmares 2014-2015

loc 20 nat AS Maraton Palmares 2014-2015

A fost introdusa la matcă , iar în 2016 este bunica Campioanei Naționale Maraton Tineret, devenind în acest moment reproducatoarea de bază a crescatoriei.

Alti porumbei care mi-au adus satisfacții sunt :

0728989-2010

loc 7 nat Maraton Extrem Palmares 2014-2015

loc 10 nat Maraton Extrem Palmares 3 ani 2013-2015

loc 10 nat Maraton Extrem 2015

loc 14 nat Maraton Palmares 2014-2015

loc 17 nat Maraton Palmares 3 ani 2013-2015

loc 27 nat AS Maraton Palmares 2013-2014

579466-2011

loc 14 nat Maraton Extrem Palmares 3 ani 2013-2015

loc 26 nat AS Maraton Palmares 2013-2014

loc 28 nat AS Fond Palmares 2013-2014

loc 37 nat Maraton Extrem Palmares 2013-2014

loc 39 nat Maraton Palmares 3 ani 2013-2015

0728942-2010

loc 15 nat Maraton Extrem Palmares 3 ani 2013-2015

loc 27 nat Maraton Palmares 3 ani 2012-2014

loc 31 nat Maraton Extrem Palmares 2013-2014

loc 33 nat Maraton Palmares 3 ani 2013-2015

Are Maraton Palmares 4 ani. Este și bunicul Campioanei Naționale Maraton Tineret 2016

Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre zborurile cu puii ? Ce atentie le acordati ?

Malinche Iulian: În primul an de viata al puilor antrenamentele le fac eu cu mașina personală, nu îi duc cu asociația. Încep treptat de la 5 km la 100 km ,nu depașesc niciodata 100 km , când ajung la 100 km le fac mai multe antrenamente de 100 km din toate punctele cardinale N , S , E , V și la sfarșit le fac 1 sau 2 individuale depinde cât imi permite vremea.

Fond-Maraton.Ro: Zborurile de fond si maraton necesita o hrana speciala ? Ce fel de hrana folositi dumneavoastra ?

Malinche Iulian:  Hrana porumbeilor în extrasezon o prepar eu ,lucrand în agricultură semințele le cultiv eu , în sezon folosesc mancare de la Versele-Laga , porumbeii primesc doua mese pe zidimineata și seara.

Fond-Maraton.Ro: Ce parere aveti despre folosirea medicamentelor in perioada de zbor ?

Malinche Iulian:  Eu nu folosesc tratamente în perioada zborurilor , folosesc doar dacă este cazul și tratez individual.

Fond-Maraton.Ro: Ne puteti spune de modul dumneavoastra de a pregatii porumbeii pentru etapele ce va intereseaz? Cat si despre modul de ai recupera dupa intoarcerea de la concurs ?

Malinche Iulian:  Pregătirea variază în funcție de cât de grele au fost etapele precedente și nivelul lor de formă .Ca și produse de recuperare folosesc doar produse de la firma Rohnfried.

Fond-Maraton.Ro: Ce importanta acordati tratamentelor preventive ? Nu puteti prezenta schema dumneavoastra ?

Malinche Iulian:  Dupa năpârlire porumbeii primesc tratament pentru salmonela , tricomonoza și viermi iar între tratamente primesc Gervit W. Porumbeii sunt vaccinați anual de Paramixoviroza.

Fond-Maraton.Ro: De cate ori pe zi va antrenati porumbeii in jurul casei ? Ii duceti cu masina personala la antrenament intre etapele din concurs ?

Malinche Iulian: Porumbeii sunt antrenați în jurul crescătoriei o oră dimineața femelele iar seara o oră masculii , între etape îi duc cu mașina personală o dată sau de două ori la 50 km.

Fond-Maraton.Ro: Cum va hraniti porumbeii inainte de o etapa de maraton ?

Malinche Iulian:  Depinde de vremea din ziua lansării , dacă are vânt din față îi bag mai plinuți iar dacă are vânt din spate îi bag mai trași.

Fond-Maraton.Ro: Care este cea mai inspirata miscare facuta in cariera columbofila ?

Malinche Iulian: Nu am avut o inspirație deosebită , doar achizițiile de porumbei de certă valoare.

Fond-Maraton.Ro: Folositi o anume metoda de extra motivare inainte de o etapa importanta ?

Malinche Iulian: Nu folosesc.

Fond-Maraton.Ro: In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?

Malinche Iulian: Prefer să fie o pasăre cu palmares bogat dar și o pasăre cu ascendenți foarte buni.

Fond-Maraton.Ro: Apelati des la consagvinizare?

Malinche Iulian: Din selectarea reproducătorilor din ultimii ani de zbor, din reproducătorii care au confirmat am scos consangvinizări de pe urma lor respectiv ( mama + fiu ) ,(tata + fiica ) , urmand prin împerecheri de hibridare să văd dacă confirmă.

Fond-Maraton.Ro:Pentru un tanar columbofil ce acum paseste in acest spor ce sfaturi i-ati oferi ?

Malinche Iulian:  Nu cred că sunt în măsură să dau , însă cei care doresc să practice acest sport trebuie să fie conștienți că nu se poate face performanță fară seriozitate și foarte multă muncă. Altfel estetimp pierdut și bani cheltuiți.

Aș recomanda în primul rînd construcția unei voliere bine poziționate , uscată ,aerisită și în care să intre soarele. Apoi achiziționarea de pui tardivi din 2-4 crescătorii cu rezultate . Aceștia încrucișați și puii lor selectați fără milă în concursuri .Obligatoriu o stare de sănătate perfectă. În rest multă muncă , răbdare și puțin noroc.

Fond-Maraton.Ro: In incheiere doresc sa va intreb daca Pentru doritori , oferiti pui spre vanzare ? Daca da , lasati o modalitate de contact .

Malinche Iulian: Da vând porumbei celor interesați :

tel : 0753485312

E-mail : iulybraila@yahoo.com

Facebook : Iulian Malinche

Fond-Maraton.Ro:Tin sa va multumesc pentru acest interviu si va doresc un an plin de impliniri si succes pe toate planurile.

Malinche Iulian: Și eu vă mulțumesc , vă doresc mult success în tot ceea ce faceți.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Citește articolul precedent:
Interviu Dl. Manea Florin – Loc 1 nat. Donetsk 2013

  Fond-Maraton.ro:Astazi avem deosebita placere sa vi-l prezentam pe domnul Manea Florian din cadru UCPR un zburator foarte bun de maraton. Pentru...

Închide