Femelele – drumul cel mai scurt catre succes

ÎNTOARCEREA FEMELELOR

In trecut, crescatorii participau la concursuri in special cu masculii, mai ales in sezonul cu maturii, pentru ca se presupunea ca masculii sunt superiori, insa in prezent ei au ‘plecat la razboi’ cu femelele si asta intr-un mod incununat cu succese.Staruri cum ar fi Verkerk, v d Merwe, Geerts, Van Hove Uytterhoeven, Engels, van Elsacker, de Bruyn si altii nu risca sa puna seaua pe calul care nu trebuie, si din aceasta cauza ei participa la concursuri si cu femelele.

A fost cazul faimoasei ‘Paula’ a lui Remi de Mey si a chiar mult mai spectaculoasei ‘Fieneke’ a defunctului Flor Vervoort; ele sunt cele care dau un bun exemplu.Ambele pasari au fost zburatoare atat de senzationale incat multe priviri s-au ridicat;dupa cum se pare, si femelele pot la fel de bine sa invinga.A fost o descoperire dramatica.Se stie foarte bine ca intotdeauna se credea ca in sezonul cu porumbeii tineri femelele erau mai bune, dar in cazul porumbeilor maturi era o cu totul alta poveste.

Se descurca mai bine tinerele femele

Intr-adevar, este adevarat ca tinerele femele concureaza mai bine decat tinerii masculi? Absolut.Personal am o agenda destul de buna, zic eu, pentru evidenta porumbeilor si am deasemenea rezultatele ultimilor ani frumos aranjate in dosare.Trebuie sa recunosc ca nu ma uit prea des la ele, pentru ca asta m-ar intrista.Acea evidenta imi arata ca odata erau in jur de 120 de columbofili doar in micutul meu oras, iar astazi au mai rams doar 35.Atunci erau patru cluburi, acum mai este doar unul;pe atunci erau destul de multi bani pusi in joc la fiecare concurs, acum ei nu mai sunt deloc.

Se pare ca mai degraba oamenii isi cheltuiesc banii pe hrana din moment ce ei tin mult mai multi porumbei decat aveau inainte.Multi din ei fac asta doar pentru a creste sansele de a avea acel invingator norocos care ii va aduce in fata reflectoarelor, lucru ce ii va ajuta sa vanda porumbei.

Insa nu sunt singurul care are o evidenta a porumbeilor; un prieten de-al meu are o evidenta mult mai precisa decat cea pe care o detin.El asterne pe hartie absolut totul, lucreaza cu statistici, grafice si procente in toate modurile posibile.Aceasta informatie ii arata ca a castigat 52 de concursuri cu tinerii in ultimul deceniu, 38 din acestea au fost castigate de tinerele femele.

El a facut de asemenea si un stiudiu despre tinerii porumbei Asi; doua treimi din acestia au fost femele.A mai descoperit ca in ultimele 207 concursuri cu puii nu mai putin de 149 au fost castigate cu femelele.Insa nu exista doar evidenta lui si a mea; la prestigioasele nationale cum ar fi Orleans si Bourges in majoritatea cazurilor invingatorul este o femela.

Deci, daca reusim sa reproducem tot atat de multi masculi pe cat si femele, pur si simplu nu putem sa negam faptul ca femelele realizeaza o mai buna performanta, cel putin in sezonul cu tineretul.

Fara explicatie

Insa nu este o diferenta doar in ceea ce priveste rezultatele.Nimeni nu stie de ce, insa atat in Olanda cat si in Belgia masculii se pierd mai repede decat femelele.Este un lucru nu prea placut pentru aceia care angajeaza, la concursurile cu maturii, masculii vaduvi, deoarece pierderea tinerilor masculi ar putea sa pericliteze urmatorul sezon.Daca tot am adus vorba despre vaduvie, cu femelele exista doua posibilitati: ele pot fi ‘jucate’ ori la natural ori la vaduvie.In cazul ‘naturalului’ am putea sa ne intrebam care este cea mai buna pozitie de angajare: pe oua de doar cateva zile, pe oua care au peste 10 zile, pe oua din care se apropie sa iasa puii, sau pe pui mici sau pe unii mai marisori?

Nu exista un raspuns direct la aceste intrebari, pentru ca este un aspect care difera de la un porumbel la altul.Unii concureaza mai bine cand au oua de cateva zile, la altii pozitia favorita este pe un pui mare, insa majoritatea sunt in forma atunci cand au pui in varsta de 6 pana la 12 zile.Din aceasta cauza specialistii cu tineretul fac tot ce le sta in putinta pentru a ‘prinde’ femelele in aceasta pozitie ‘ideala’ atunci cand se apropie un concurs foarte important.

Cu cat angajeaza mai multe femele in aceasta pozitie cu atat se bazeaza mai mult pe un bun rezultat.Mai mult de atat, asteptarile lor sunt atat de ‘stranse’ pe cat este elasticul de la lenjeria intima a lui Dolly Parton, in ziua concursului.In timp ce destul de multi crescatori din Olanda si Belgia concureaza tinerele femele la natural, acest sistem este ‘depasit’ in cazul maturilor.Femelele care participa la concursurile cu maturii intotdeauna sunt zburate la vaduvie.Cel mai ciudat lucru este acela ca asemenea femele sunt in perioada lor de glorie atunci cand au un an (yearlingi), doar foarte putine vor face o buna performanta pe masura ce imbatranesc.

Avantaje
De ce oare tinerele femele se descurca mai bine decat tinerii masculi este greu de spus, insa sunt diferente relevante intre cele doua sexe in afara de faptul ca sunt masculi si femele.

– Masculii se lupta intre ei cand sunt in drum spre locul lansarii.Mai mult de atat, adesea ei se intorc acasa loviti la ochi sau la cioc sau vin cu unele pene rupte.In timpul luptelor ei consuma energia pe care mai bine si-ar pastra-o pentru cursa.Din moment ce femelele sunt mult mai linistite, calatoria catre locul de lansare este mult mai relaxanta pentru ele si in mod consecvent le face mai putin rau.

– Femelele pot fi angajate mai des dacat masculii (cu cat mai des cu atat mai bine), pentru ca se pare ca ele se recupereaza mai repede in timp ce masculii au nevoie de cate o pauza din cand in cand.

– Femelele se antreneaza ca nebunele atunci cand sunt zburate la vaduvie.Atunci cand ele sunt in super forma unii crescatori chiar nu indraznesc sa le lase afara seara, pentru ca ele s-ar putea sa nu se mai intoarca pana a doua zi.Femele care sunt jucate la natural nu practica antrenamentul in jurul crescatoriei si din aceasta cauza vor trebui sa fie antrenate cu masina personala, lucru ce ar putea fi un inconvenient.

Dezavantaje

Insa nu tot aurul straluceste, femelele care participa la concursuri au si ele dezavantajele lor. Atunci cand sexele sunt separate, atunci porumbeii se imperecheaza foarte usor unii cu altii si unele cu altele si in acest caz poti sa iti iei gandul de la un rezultat bun, de fapt, femelele care prezinta un caracter lesbian nu sunt deloc potrivite pentru a fi jucate la vaduvie.Ele nu trebuie sa se iubeasca intre ele, ci din contra ele trebuie sa se urasca una pe alta! Femelele lesbiene sunt adesea o problema atunci cand sunt zburate la natural.Un alt dezavantaj pentru femele jucate la natural este acela ca ele pot sa oua sau sa fie pe punctul de a face acest lucru si asemenea porumbei nu pot fi angajati la concurs.

Mai mult de atat, femelele care sunt concurate la natural sunt in super forma doar pentru doua sau trei saptamani: aceasta se intampla cand ele au oua de cel putin 10 zile si urmatoarele doua saptamani care urmeaza.In ceea ce priveste cele doua sisteme pe care le-am mentionat (naturalul si vaduvia) este important sa stiti ca nu orice femela se poate descurca in orice sistem.Una va face o mai buna performanta la natural, pe cand alta se va descurca de minune la vaduvie.Femelele care tin la cuibul lor si nu il parasec atunci cand masculul lor nu apare pentru a cloci ouale, sunt ideale pentru a fi concurate la natural.

In cazul vaduviei aceste femele ‘fierbinti’ care se imperecheaza de fiecare data cand au ocazie, nu sunt femele pe care sa te poti baza.Tipul ideal pentru vaduvie este unul calm si ‘rece’ si nu care de-abia asteapta sa se imperecheze intre ele sau in momentul cand intalnesc un mascul.

Sumar
Dupa ce ati citit toate astea, s-ar putea sa va ganditi ca este mai bine sa aveti femele bune decat masculi buni.Ar fi adevarat in privinta concursurilor daca acestea s-ar rezuma doar aici, insa ele implica mult mai multe lucruri.Din cei mai buni masculi poti sa reproduci numerosi pui, in timp ce femelele pot sa dea in jur de 10 oua pe an maxim si dupa cum bine stim, concursurile sunt argintul insa reproductia este aurul.

Sa incheiem prin a face un sumar al celor mai interesante chestiuni.

a. In cazul concursurilor cu tineretul, femelele sunt, fara indoiala, mai bune decat masculii chiar daca tinerii porumbei sunt jucati fie la natural fie la vaduvie.

b. Nu orice femela este potrivita pentru orice metoda.Daca zburati femelele la vaduvie este mai bine sa aveti femele ‘calme si reci’.Femelele care se imperecheaza intre ele nu realizeaza o buna performanta atunci cand sunt concurate prin metoda vaduviei.

c. Dezavantajul femelelor care participa de pe cuib (natural) este acela ca ele nu se antreneaza in mod spontan in jurul crescatorilei, mai mult de atat, ele vor fi in super forma timp de doar maxim doua saptamani.

d. Femelele mai batrane pot la fel de bine sa invinga, insa in marea lor majoritate concureaza cel mai bine doar atunci cand sunt yearlingi si cand sunt jucate la vaduvie.

Dupa cele citite va puteti imagina ca ‘specialistii cu tineretul’ prefera femelele, in timp ce crescatorii care practica vaduvia cu porumbeii maturi prefera masculii
De As Schaerlaeckens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Citește articolul precedent:
PROCEDURA DE CONTROL A PORUMBEILOR CAMPIONI 2020

Art. 20 PROCEDURI DE CONTROL AL PORUMBEILOR CAMPIONI Programul Național de Clasamente va scana automat clasamentele în timpul sezonului, calculând...

Închide